Vijf zuilen van de Islam – Informatie Islam (2024)

De vijf zuilen van de islam

Alles moet een basis hebben om sterk te blijven. De Islam is gebaseerd op vijf zuilen, die de basis vormen van het islamitische leer. Ze werden onderwezen door Profeet Mohammed (vrede zij met hem), hij zei:

De islam is gebouwd op vijf zuilen :

  1. De geloofsgetuigenis (Shahada);

  2. Het gebed (Salah);

  3. Armenbelasting (Zakah).;

  4. Vasten in de maand Ramadan (Sawm);

  5. Bedevaart (Hadj)

Deze vijf zuilen vormen een hoeksteen van het leven van een moslim.

  1. Geloofsgetuigenis –Sjahadah

Met de geloofsgetuigenis getuig je dat er niemand het recht heeft om aanbeden te worden naast Allah (God) en dat Mohammed (vrede zij met hem) Zijn dienaar en boodschapper is. Het moet gebaseerd zijn op zowel een sterk en oprecht geloof in het hart, als het mondeling uiten ervan.

Het eerste deel van de verklaring houdt in dat:

Het tweede deel van de Sjahadah verklaring houdt in dat Mohammed (vrede zij met hem) Allah’s dienaar en laatste boodschapper is. Hij is de laatste profeet in een lange keten van profeten, gestuurd naar de mensen om op te roepen tot de gehoorzaamheid en aanbidding van Allah alleen. Sommige van deze profeten zijn Adam, Noach, Abraham, Ismaël, Izaäk, Jakob, Jozef, Mozes, David, Salomo en Jezus (vrede zij met hen allen).

Profeet Mohammed (vrede zij met hem) werd gestuurd met de Koran (de laatste openbaring), om de mensen Allah’s boodschap te leren, en om als voorbeeld te dienen.

Enkele voordelen van de verklaring van het geloof zijn:

  • Volledige overgave aan de Wil van Allah en het zijn van Zijn ware dienaar.

  • Produceert een hoge mate van zelfrespect en zelfvertrouwen, terwijl je ooknederig en bescheiden blijf.

  • Geeft sterke vastberadenheid, geduld en doorzettingsvermogen, het maakteen persoon dapper en moedig, maar ook plichtsgetrouw en rechtschapen.

  • Maakt een persoon gehoorzaam tegenover de geboden van Allah.

  1. Het gebed – salaat

Waarlijk, ik ben Allah, er is geen god behalve Ik. Dus aanbid Mij (alleen) en onderhoudt het gebed om Mij te gedenken.”

(Koran 20:14)

De vijf dagelijkse gebeden vormen het belangrijkste ritueel van aanbidding in het leven van een moslim; een ieder dient in de vroege ochtend, ’s middags, halverwege de middag, zonsondergang en bij vallen van de avond het gebed te verrichten. Profeet Mohammed (vrede zij met hem) zei: “Het gebed is een van de zuilen van de religie (Islam). Wie er zich aan vast houdt, houdt zich vast aan het geloof; en wie het vernietigt (bijvoorbeeld door verwaarlozing), vernietigt de religie. ” Gebed is een persoonlijke en spirituele verbinding tussen de moslim en zijn Schepper, op basis van geloof, liefde, hoop en eerbied. Wanneer het gebed correct wordt uitgevoerd met volledige concentratie, nederigheid en oprechtheid, zal het een langdurig effect hebben op de persoon, het vult zijn hart met tevredenheid, rust en verbondenheid met Allah.

Het gebed is het middelpunt in het leven van een moslim en de beste manier om onderwerping van Allah te bereiken. Het kan bijna overal verricht worden: zoals op een veld, kantoor, fabriek of universiteit. En het duurt slechts een paar minuten. Het bestaat uit recitatie uit de Koran, smeken en het prijzen van Allah, met verschillende lichaamshoudingen zoals staand, buigend, knielend en zittend. Door het gebed herinnert de moslim zich de grootheid van zijn Schepper en smeekt Hem voor zijn behoeften en wensen. Herhaaldelijk werpt hij zich nederig neer voor Allah, dit verhindert dat een persoon weer in zonde vervalt. Het is een soort van zuivering voor de ziel, zoals vermeld in de Koran:

“Waarlijk, het gebed houdt af van de verdorvenheid en het slechte.”

Koran 29:45.

Het gebed is ook een kans om berouw te tonen en om vergeving te vragen van Allah. De Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) vroeg zijn metgezellen: “Als een van jullie een rivier had voor zijn deur waar hij vijf keer per dag in baadde, zou er enig vuiligheid op blijven hem? ‘Zij antwoordde:” Nee. “Zo voegde de profeet toe: “Veegt Allah ook alle zonden weg met de vijf dagelijkse gebeden.”

  1. De welzijnsbijdrage –Zakaat

“Degenen die het gebed onderhouden en de zakaat afdragen … zij zijn degenen die succesvol zijn.”

(Koran 31:4-5)

Alle dingen, zoals rijkdom, zijn voor Allah – als het wordt beschouwd als liefdadigheid. De voorgeschreven liefdadigheid (zakaat) is een verplichting voor elke moslim die voldoet aan bepaalde criteria (bijvoorbeeld het bereiken van volwassenheid, gezondheid, en bezit boven een bepaalde drempel). Slechts 2,5% van de rijkdom moet jaarlijks worden betaald aan degenen die in aanmerking komen, zoals voorgeschreven in de Koran (bijvoorbeeld de armen en behoeftigen). De Profeet (vrede zij met hem) zei: “Allah heeft zakah verplicht gemaakt om je resterende rijkdom te zuiveren.” De betekenis van het woord ‘zakaat’, is zowel ‘zuivering’ en ‘groei’. Dit is vergelijkbaar met het snoeien van planten, waarbij regelmatig knippen balans geeft en de groei stimuleert. Door te voldoen aan deze verplichting, zuiveren moslims hun resterende rijkdom, evenals het zorgen zowel financiële als spirituele groei. Enkele voordelen van zakaat zijn:

  • Zuivert eenieder van egoïsme, arrogantie en hebzucht.

  • Maak je sympathiek en medelevend tegenover de armen en behoeftigen.

  • Herinnert je de zegeningen van Allah en moedigt dankbaarheid aan.

  • Overbrugt de kloof tussen de verschillende sociaal-economische klassen en

  • groepen, het is een vorm van sociale zekerheid.

Vermindert armoede en zorgt voor gelijkheid door rijken te verplichten om een deel van hun rijkdom te delen met de armen “… zodat het (bezit) niet (slechts) heen en weer blijft gaan tussen de rijken onder jullie.”

(Koran 59:7)

Een persoon kan ook zo veel als ze willen als extra vrijwillige liefdadigheid geven.

4 Vasten –Sawm

“Het vasten is jullie voorgeschreven, zoals het was voorgeschreven aan degenen vóór jullie, opdat jullie (Allah) zullen vrezen .”

(Koran 2:183)

Zoals bij elke daad van aanbidding, vereist vasten gehoorzaamheid en onderwerping aan Allah’s geboden door de hoogste mate van betrokkenheid en oprechtheid. Elk jaar tijdens de maand Ramadan (de 9e maand van de maankalender) vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang, ze onthouden zich van drie belangrijke menselijke behoeften – eten, drinken en seksuele relaties. Men moet zich ook onthouden van alle zondige daden. Vasten tijdens de Ramadan is verplicht voor een volwassen moslim die er fysiek en geestelijk in staat voor is. Kinderen, zieken, de geestelijk ongeschikten, ouderen, menstruerende vrouwen, en reizigers zijn vrijgesteld. Enkele voordelen van het vasten zijn:

  • Bevordert de geestelijke zelfreiniging en groei.

  • Wetenschappelijk bewezen voordelen voor de gezondheid.

  • Sympathie voor de minder hebbende.

  • Een middel om zelfbeheersing en geduld te eigenen.

  • Zuivert de ziel en helpt verlangens opzij te zetten voor het gehoorzamen aan

Allah, en bevordert standvastigheid.

  • Geeft een toegenomen gevoel van eenheid en collectieve identiteit onder de vastende.

  • Maakt een toegenomen bewustzijn over de stand van zaken over de hele wereld.

  • Vergeving van zonden. De Profeet (vrede zij met hem) zei: “Hij die in de Ramadan vast, met geloof en hoop op beloning (van Allah), zijn vroegere zonden zijn vergeven.”

  1. Bedevaart –Hadj

“En het is de mensen verplicht gesteld om voor Allah de hadj naar het Huis te verrichten, voor wie in staat is om daarnaartoe te gaan.”

(Koran 3:97)

De bedevaart naar de stad Mekka (in Saoedi-Arabië) moet minstens een keer uitgevoerd worden in het leven van een persoon, als ze fysiek en financieel er toe in staat zijn. Het uitvoeren van de bedevaart is een tijdelijke opschorting van alle wereldse activiteiten, en is een tijd om na te denken, aanbidding te verrichten, vergiffenis te vragen en het bereiken van Allah’s nabijheid.

De bedevaart is een jaarlijks evenement in de 12e maand van de maankalender (Dhul-Hijjah in het Arabisch), die mensen van elke kleur, ras, status en leeftijd verenigt, omdat ze zich aansluiten bij de aanbidding van de ene ware God. Alle bedevaartgangers dragen eenvoudig en soortgelijke kledij, die onderscheid van klasse en cultuur weg streept, zodat iedereen gelijk voor Allah staan. Profeet Mohammed (vrede zij met hem) zei: “Wie Hadj uitvoert, geen lelijke woorden zal uiten of het plegen van zonde, zal terug komen net als de dag waarop zijn moeder heeft baarde (d.w.z. zo zuiver van zonden).”Hadj leidt terug naar de voetsporen van de profeet Abraham, zoals ons geleerd is door Profeet Mohammed (vrede zij met hen). Deze grote daad van aanbidding bestaat uit vele componenten, waaronder het offeren van een dier, verrichten van smeekbeden, het bezoeken van en bidden op verschillende plaatsen, rondom de Ka’bah en tussen twee bergen lopen, evenals vele andere rituelen, die allemaal worden uitgevoerd over een periode van 6 aaneengesloten dagen. Zo’n ervaring kan levens veranderen en maakt een persoon nederig, waardoor ze meer geduld hebben en Allah dankbaar zijn. Broederschap is toegenomen, net als de zin dat alle moslims, ongeacht hun verschillen, één natie zijn.

Conclusie

De vijf zuilen van de islam zijn voorgeschreven door Allah. Een moslim is verplicht te geloven en te handelen volgens hen. Ze zijn praktisch en makkelijk, de zegeningen en wijsheid achter hen zijn veelvuldig. Ze dragen bij tot het welzijn van zowel het individu als de samenleving, verbetert het karakter en de manieren van het individu, en het brengt de mens dichter bij Allah.Deze nobele zuilen van de islam zijn louter ten behoeve van Zijn schepping, zoals Allah (Heilig is Hij!) vrij is van alle behoeften. Deze vijf zuilen vormen de solide structuur en ‘opleiding’ voor de verbetering en het succes van de hele mensheid.

Vijf zuilen van de Islam – Informatie Islam (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 6312

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.